Multicolore: de biljart roulette

Hebt u ooit horen spreken van de multicolore? Het is een kansspel die roulette en biljart combineert. Dit spel werd in opdracht van de president van het Franse republiek, Raymond Poincaré, besteld om een einde te maken aan illegaal gokken in Parijs rond de jaren 1915.

Waar lijkt dit spel op?

Zoals u zich kunt voorstellen is er een biljarttafel, versierd met een kleurrijk wiel met 25 segmenten: zes rode, zes groene, zes gele en zes witte.
Deze gekleurde segmenten zijn genummerd met cijfers gaande van 2 tot en met 4 en op deze manier per kleur verdeeld: één segment met het nummer 4, drie segmenten met het nummer 3 en twee segmenten met het nummer 2. Er is ook een blauwe vak met het nummer 24, door een ster gemerkt. Onder elke vak is er een “container” dat de biljartbal kan opvangen.

foto : wikipedia.commons

Spelverloop

De speler moet op het speeltapijt inzetten en trachten te voorspellen op welke cijfer de bal gaat stoppen. De dealer stuwt de bal door middel van een keu zodat deze op de roulette terecht komt en zo op een nummer gaat vallen. Afhankelijk van de kleur en het nummer waarop de bal zich bevindt, wordt de inzet vermenigvuldigd met 2, 3 of 4.
Door het lezen van dit artikel zult u waarschijnlijk gemerkt hebben dat het hier gaat over een zeer eenvoudig en gemakkelijk spel.

Deze publicatie heeft 0 Reacties

Reactie Plaatsen